Meget nemmere med GENTRÆ

Håndværkerfirmaet Jakon A/S har tænkt GENTRÆ ind i renoveringen af DTU, så de har sparet miljøet for over 10 tons CO2.

- Vi er i gang med et DGNB-byggeri på DTU, så GENTRÆ passer lige i projektets ånd. Så udover at det gavner projektet ved at tjene point, så vi kan opnå guld-certificering, så synes jeg personligt, at det er en fed idé. Jeg forstår ikke, at der ikke er nogen, der har tænkt på det før. Hvorfor skal vi smide så meget ud, når vi kan genbruge så meget af det, siger procesleder Martin Schøsler fra Jakon A/S.

DGNB er en certificering, som bedømmer nybyggeri og renoveringsprojekter. Byggerierne optjener point ud fra hvor mange kriterier, der opfyldes. Disse point er afgørende for byggeriets DGNB-vurdering.

Jakon A/S har renoveret bygning 116 på DTU. Bygningen består af en række undervisningslokaler og tre auditorier.

DTU beskriver selv renoveringen således:
”Bygning 116 rummer DTU’s største auditorium og er en af de mest markante af Koppels specialhuse. Bygningen er blevet kaldt DTU’s smukkeste specialhus, men står stort set som den gjorde ved indvielsen i 1970’erne og trænger kraftigt til at bliver renoveret og moderniseret.”

GENTRÆ-regnestykket

Gulvene er blevet bevaret, og det har været vigtigt at kunne skåne dem. Derfor er der blevet lagt krydsfiner-plader over hele gulvet – flere tusinde kvadratmeter.

Når krydsfiner-pladerne har udtjent deres formål, stilles de i U-jern udenfor, som STARK henter, når de er fyldte. Normalt ville pladerne blive smidt i en container og kørt væk til forbrænding.

- Jeg synes helt ærligt, at det er meget nemmere med GENTRÆ, fordi vi slipper for at skulle smide dem op i containeren, og vi slipper for de mange løft. Set med arbejdsmiljø-brillerne på er det meget bedre at skulle stille dem over i buret i stedet for at løfte dem op i containeren. Det fungerer ret godt med U-jernene, siger Martin Schøsler.

Han er stolt af at være ansat i en virksomhed, som tager miljøhensyn og arbejdsmiljø seriøst.

Og for ham giver GENTRÆ-regnestykket rigtig god mening.

CO2-besparelsen er nemlig:

  • 455 kg CO2 eq/ton krydsfinerplader, hvis det erstatter krydsfiner fra Europa
  • 1 tons CO2 eq /ton krydsfinerplader, hvis det erstatter krydsfiner fra udenfor Europa

- Vi er ikke helt færdige med projektet, så der kommer mere træ herude fra. Men vi kommer til at spare over 10 tons CO2 i det hele. Det er måske bare en ring i vandet, men det er trods alt noget, siger Martin Schøsler.

Når STARK har hentet U-jernene med krydsfiner-pladerne, rengøres det og sælges videre i en STARK-forretning.

Læs mere om GENTRÆ