Giv vinduerne et tjek og forlæng levetiden

Din boligs vinduer og døre skal kunne modstå lidt af hvert. Lige fra stærkt sollys og regn om sommeren til hård frost, blæst og sne om vinteren.

Det omskiftelige danske vejr slider kort sagt på dine vinduer og døre – uanset hvilket materiale, de er lavet af. Derfor er det klogt med et grundigt tjek.

Følger du nogle enkle regler, kan du øge holdbarheden af både vinduer og døre og spare tusindvis af kroner.

Begynd dit tjek sådan:

  • Gå overfladen på dørene og vinduernes træværk igennem. Malingen på karmene, rammerne og sprosserne skal være fuldstændig dækkende.
  • Fremstår træet ubeskyttet, kan du efterprøve det med en kniv. Går den over 6 mm ind, kan det være et tegn på råd. Tjek især karme og bundrammer.
  • Vær opmærksom på, om ruden sidder fast. Selv nye vinduers glaslister kan løsne sig. Er de fremstillet af træ, kan der opstå råd.
  • Luk vinduer og yderdøre op, og undersøg om de går let. Binder de, er det måske på tide at udskifte hængslerne.
  • Har du ældre vinduer med indvendige forsatsvinduer, skal de også tjekkes. Er der mug, er det tegn på dårlig ventilation.
  • Den inderste rude skal slutte helt tæt til karmen, mens det yderste lag udadtil skal være godt ventileret.

Få vinduerne til at holde længere med enkle midler. Herunder er der forskellige råd til vedligeholdelse af de forskellige vinduestyper.

Enkel vedligeholdelse af vinduer og døre

Plastvinduer:

Her kan du som regel nøjes med at vaske samtlige vinduer af og smøre alle bevægelige dele.

Aluvinduer:

Mange nye vinduer er fremstillet med aluminium på ydersiden og træ på indersiden. Udvendigt kan du derfor nøjes med en grundig afvaskning samt smøring af beslag og hængsler. Indvendigt skal du vedligeholde træet efter behov.

Termoruder:

Ingen termoruder holder evigt. Er der dug mellem de to lag glas, er ruden muligvis punkteret til skade for isoleringen. Sørg for at skifte termoruden ud med en energirude. Den er dyrere, men isoleringsevnen er til gengæld meget bedre.

Fuger:

Fugerne rundt om dine vinduer og døre er enten lavet af fugemasse, fugebånd eller mørtel. De har alle sammen en begrænset levetid og skal være helt tætte. Er fugerne ødelagte, bør du reparere dem straks. Så undgår du, at der trænger vand ind, som giver fugtskader og får træværket til at rådne.

Yderdøre:

Ganske som vinduerne skal dine yderdøre efterses og vedligeholdes. Derudover bør du tjekke låse, hængsler og dørgreb. Binder låsene, kan cylinderen være slidt. Kontakt evt. en låsesmed og få den undersøgt og evt. udskiftet.

Få hjælp til dine projekter hos STARK

Hos STARK finder du et stort udvalg inden for vinduer og døre. Har du brug for hjælp til at vælge de rigtige vinduer og døre, står vi klar til at hjælpe dig med professionel rådgivning.

Vi kender de professionelle, og kan du ikke klare opgaven selv, peger vi dig gerne i retning af en lokal håndværker.

Besøg os i din lokale STARK, og kom godt i gang med dit projekt.

 

Juni 2020