Gem dit kundekort ved at åbne denne side på din telefon.
Læs mere om kundekort her
Gem dit kundekort ved at åbne denne side på din telefon.
Læs mere om kundekort her
Vær godt forbedret, før vinteren melder sin ankomst. Fra 1. november til 31. marts er byggeriet underlagt Vinterbekendtgørelsen, der stiller krav til vinterbyggeriet. Det handler om at være på forkant, så du undgår, at nedbør og frost kan påvirke byggeriet.
Bekendtgørelsen gælder:
Bygherre er forpligtet til at udbudsmaterialet indeholder oplysninger om vejrligbestemte foranstaltninger, men ved større entrepriser (hoved-, stor- og totalentrepriser) overtager entreprenøren ansvaret. Med Vinterbekendtgørelsen er entreprenøren forpligtet til at holde byggeriet i gang i vinterperioden, så byggeriet kan foregå sikkert og kvalitetsmæssigt i orden. Vær dog opmærksom på de kontraktlige forhold om hvem, der betaler for årstidsbestemte og vejrligbestemte vinterforanstaltninger. Læs mere om vilkårene her.
Vinterbekendtgørelsen er en offentligretlig forskrift, som kommunen har pligt til at påse bliver overholdt. Eventuel overtrædelse kan straffes med bøde, så rettidig omhu kan spare dig for både timeforbrug og bøder!
Der er mange ting, der skal tænkes ind i et byggeprojekt, hvis det skal fortsætte vinteren igennem uden problemer, forsinkelser og store ekstraregninger.
Planlægningen, inden vinteren sætter ind, giver et godt grundlag for et vedvarende byggeri. Her skal du indregne vejrligsrisikoen, så du ikke planlægger et projekt, der måske ikke kan lade sig gøre. Og hvis det skal gennemføres, må du træffe de rigtige vinterforanstaltninger.
Vi anbefaler, at I afholder et vintermøde i god tid, hvor disse ting planlægges og ansvar afklares.
Når du indretter byggepladsen som entreprenør, skal du sørge for at opbevare materialer korrekt. Dette omfatter at beskytte dem mod vand, fugt, frost og lave temperaturer. Brug varmekanoner for at opretholde den rette temperatur, og dæk materialer med presenninger for at forhindre udsættelse for nedbør. Ikke mindst materialer som maling og vådmørtel stiller særlige krav til opbevaring for at beskytte mod kulde og frost.
Bygningsreglementet stiller krav om, at fugtige materialer ikke må indbygges i bygningen i opførelsesperioden. Dette er afgørende for at sikre kvaliteten og holdbarheden af det færdige byggeri.
Find produkter til opvarmning, afdækning og bortskaffelse af vand.
Vær også opmærksom på, om der er tilstrækkeligt med orienterings- og arbejdsbelysning på byggepladsen. Find arbejdsbelysning og produkter til indretning af byggepladsen her.
På byggepladsen om vinteren er det vigtigt at tage forholdsregler mod glatføre. Det inkluderer at rydde sne, sprede salt eller grus og fjerne is for at holde området sikkert og tilgængeligt. Køreplader kan hjælpe med at opretholde adgangsforholdene.
Entreprenøren skal sørge for tilstrækkeligt personale og materialer til tidlig morgen-snerydning og saltning/grusning, og omkostningerne er bygherrens ansvar. Så sørg for aftaler om snerydning. Det sikrer, at byggeprojektet kan fortsætte uden problemer, uanset vejret.
Find produkter til glatførebekæmpelse.
Skal der udgraves og fjernes jord i perioder med frost, er det vigtigt at dække jorden af, så det er lettere at grave i jorden. Her kan du med fordel bruge vintermåtter, så jordskorpen ikke fryser.
Skal du bruge opgravet jord som påfyldning, er det nødvendigt at holde jorden fri for frost. Frossen jord er sværere at komprimere og giver risiko for sætningsskader. Ved at bruge vintermåtter kan du beskytte jorden mod vand og frost. Afdækning, isolering og evt. opvarmning af jorden kan være nødvendigt for at arbejdet kan fortsætte. Det gælder også graveområder, der i perioder med frost skal holdes fri for nedbør og overfladevand, for at undgå at jorden fryser. Her kan det være nødvendigt med adgang til pumper.
Vær opmærksom på at beskytte eksisterende kloaksystemer mod frostskader og afledning af regnvand.
Find produkter til afdækning, opvarmning og bortskaffelse af vand.
For at undgå frostskader på beton og mørtel er det vigtigt at sørge for, at de får tilstrækkelig tid til at hærde, inden de udsættes for frost. Under blanding, transport og støbning skal du også undgå, at de køler ned for hurtigt. Dette gælder også for vådmørtel til opmuring, som skal holdes frostfri og have så lidt vand som muligt. Her kan der anvendes opvarmet vand eller mørtelsprit - alt efter hvad producenter tillader anvendelse af. Til tørmørtel og murcementmørtel skal du sørge for, at de forbliver tørre, indtil du er klar til at bruge dem. Det anbefales at opbevare mørtelprodukter indendørs og frostfrit.
Husk at beskytte nyopført murværk, som endnu ikke er hærdet helt, mod frost. Fugt kan trænge ind og forårsage frostsprængning, så sørg for tæt afdækning og tilfør varme efter behov. Se produkter til afdækning og opvarmning.
Taget er en vigtig del af klimaskærmen, og det er derfor vigtigt at tage de nødvendige forholdsregler for at undgå fugtskader i den underliggende konstruktion. Ved tagdækning i vinterperioden skal der, umiddelbart efter underlaget er etableret, udføres grundig afdækning ved fx vandafvisende pap eller inddækning med presenninger/plast. Ved lave temperaturer kan det være nødvendigt med tørring af taget.
Vand, is og sne bør fjernes, så tagfladen ikke tager skade. Her anbefales det at have overdækning, vandsuger og pumpe klar, imens tagarbejdet er i gang. Se produkter til afdækning, opvarmning og bortskaffelse af vand.
Hvis du planlægger byggeriet, så udendørs arbejder af afsluttet inden vinteren, kan bygningen dækkes og holdes tæt, og det er på den måde lettere at holde materialer tørre og opretholde en passende temperatur ved hjælp af opvarmning. Ved at sikre, at bygningen er tæt, kan du opbevare alle byggematerialer tørre og skabe et tørt og eventuelt opvarmet miljø, hvor du kan arbejde indeni. Dette er særligt nyttigt for opgaver som flise- og malerarbejde, der kræver særlige temperatur- og luftfugtighedsforhold.
Det er nødvendigt at planlægge frostfri opbevaring af materialer, f.eks. ved brug af en varmeovn i en container. Ved opgaver som at tilføje en 1. sal er entreprenøren ansvarlig for at beskytte taget mod fugt ved hjælp af presenninger eller lignende, medmindre der er en fuld overdækning med stillads. Det skal også sikres, at varmekrævende arbejde udføres ved de rigtige temperaturer ved hjælp af varmeovne eller varmekanoner.
Se produkter til opvarmning og afdækning.
Det er selvfølgelig også vigtigt at sikre de ansatte mod sundhedsskadelige påvirkninger fra vejret og skærme dem mod kulde, blæst og nedbør i vinterperioden.
Se et udvalg af arbejdsbeklædning og sikkerhedsudstyr på STARK.dk.
Læs også BFA's Branchevejledning om vinterforanstaltningerne her.
Hos STARK i hele landet finder du altid et bredt udvalg af professionelle løsninger til dit vinterbyggeri. Samtidig står vi klar med råd og vejledning, så vi sammen finder den bedste måde at sikre dit byggeri i vinterperioden.
Oktober 2023