Sådan får du et  bedre indeklima her og nu

Du har sikkert hørt om, at et godt indeklima er vigtigt. Men hvad betyder det egentligt? Og hvad kan du selv gøre for at skabe et sundt hjem? Det undersøger vi i serien 'Tjek på indeklimaet'. 

I dette afsnit dykker vi ned i eksempler på, hvad der forurener vores hjem. Du får også en guide til, hvordan du får et sundere indeklima her og nu.  

Vi forurener (også) selv vores hjem 

En lang række elementer forurener indeklimaet. Selvom du måske tænker, at forurening mest foregår udendørs, så viser en undersøgelse, at langt størstedelen af partikelforureningen i de undersøgte boliger kommer fra beboerne selv. 24 % af partiklerne stammede fra udendørs kilder, mens 76 % stammede fra beboernes egne aktiviteter. De mest forurenende aktiviteter, vi laver i vores hjem, er at brænde stearinlys og lave mad. 

Læs også Har du problemer med indeklimaet i dit hjem? og Hvad er et sundt indeklima?

Eksempler på ting, der forurener vores hjem

  • Partikler, f.eks. fra stearinlys, rygning, brændeovne, elektriske apparater og madlavning. 
  • Allergener, f.eks. fra skimmelsvampe, husstøvmider, husdyr, afgasning fra byggematerialer og møbler samt kosmetiske produkter. 
  • Støv, der f.eks. kan indeholde bakterier, kemikalier, svampesporer og afføring fra husstøvmider.
  • Kemikalier, der f.eks. stammer fra afgasning af byggematerialer og maling, nye tæpper og møbler samt elektrisk udstyr og rengøringsmidler. 

9 gode råd: Sådan kan du forbedre dit indeklima her og nu 

Når undersøgelser viser, at vi selv står for en stor del af forureningen i vores indeklima, så betyder det, at du selv kan gøre en del for at forbedre det. Her kommer der nogle forslag til, hvad du kan gøre:

  1. Undlad tobaksrygning indendørs. 
  2. Undgå at tænde stearinlys. 
  3. Hæng tøj til tørre udendørs. 
  4. Gør rent ofte for at holde støvet nede. 
  5. Lad døren til soveværelse stå åben, når du sover. 
  6. Luft ud flere gange om dagen med gennemtræk i 5-10 minutter. Specielt efter bad. 
  7. Undgå husholdningsmidler, f.eks. rengøringsmidler med duft/parfume. Undgå duftfriskere.
  8. Varm rummene op til minimum 18-20 grader for at mindske luftfugtigheden. 
  9. Luft ud, når du laver mad, specielt når du steger, bager eller rister brød. Brug altid emhætten.

Du kan også forbedre indeklimaet ved at tage nogle bevidste valg, f.eks. i forhold til byggematerialer og forbrugerting. Gå efter produkter og materialer med mærkningsordningerne Indeklimamærket, EC1, Svanemærket, M1 eller Blauer Engel. Mærkerne stiller nemlig strenge krav til kemikalier og afgasning. 

Har du brug for mere hjælp? 

Kig forbi STARK og få en snak med os om de udfordringer, du oplever med dit indeklima. Vi står klar til at hjælpe og har en lang række produkter, der kan bidrage til at forbedre dit indeklima. Se fx et udvalg af ventilatorer her

 

Juni 2022